Robert Malewicz

Rechtsgebied: Strafrecht.
  • E-mail: malewicz@cleerdin-hamer.nl

Robert Malewicz sinds juli 2002 advocaat (en sinds 2011 partner) bij Cleerdin & Hamer advocaten. Voor 2002 heeft hij een paar jaar als universitair docent aan de Universiteit Leiden lesgegeven

Hij houdt zich uitsluitend bezig met strafzaken. Samen met kantoorgenoot mr. Sander Janssen verdedigde hij één van de hoofdverdachten (Jessy R.) in het Amsterdamse liquidatieproces ‘Passage’ en Willem Holleeder in de zaak Vandros. In de strafzaken waarin de moorden op Willem Endstra en John Mieremet centraal staan, voert hij samen met mr. Brigitte Roodveldt de verdediging.

Naast strafzaken in Nederland is Robert Malewicz nauw betrokken bij het voeren en opzetten van de verdediging van zijn cliënten in internationale strafrechtelijke onderzoeken en strafzaken in het buitenland. Hij geldt als zeer ervaren en een absolute specialist in het internationale strafrecht (uitlevering, overlevering, WOTS en WETS). Hij heeft een groot internationaal netwerk en een omvangrijke overleveringspraktijk waarin hij cliënten bijstaat die te maken hebben met een Europees Arrestatiebevel (EAB). In die zaken is hij niet alleen betrokken bij de procedure voor de rechtbank in Amsterdam, hij zet zich ook in om in het buitenland met alternatieve oplossingen te komen en het EAB in te laten trekken. Bij een EAB ligt het probleem vooral in het buitenland en zal daar een oplossing moeten worden gezocht. Ook begeleid hij cliënten bij hun verzoek om in het buitenland opgelegde straffen in Nederland te mogen ondergaan (WOTS en de WETS).

Robert Malewicz is lid van het bestuur van de Stichting Lawyers Across Borders en redacteur strafrecht bij het Advocatenblad. Daarnaast publiceert hij veelvuldig in diverse tijdschriften en is hij met kantoorgenoten verantwoordelijk voor de jaarlijkse Kroniek van het strafrecht.